Wonen leer je in een huis.

Een huis geeft de rust, privacy en veiligheid die nodig is voor een gezond leven. Het geeft je eigenwaarde terug. Zwemmen leer je in het water. Wonen leer je in een huis. – Michelle van Tongerloo (huisarts, Rotterdam) De Correspondent 12-09-’20

Michelle van Tongerloo werkt als huisarts voor dak- en thuislozen en pleit in haar artikel in de Correspondent onder andere voor meer betaalbare woningen voor kwetsbare mensen in onze samenleving. Dak- en thuislozen zijn de mensen die in de loop der jaren voortdurend langs het vangnet gevallen zijn. Zij zijn het meest extreme voorbeeld dat zorg en ondersteuning kan falen. Er zijn heel veel kwetsbare mensen die geen passende oplossingen in hun leven krijgen, dit geldt voor huisvesting als ook voor zorg en ondersteuning.

De discussie rondom passende huisvesting wordt de laatste jaren op allerlei fronten gevoerd. Meer bouwen of betaalbaar bouwen is daarin echter niet het enige thema. Mensen met een kwetsbaarheid hebben vaak een hele beperkte keuzevrijheid in waar ze willen en tevens kunnen wonen. Die keuzevrijheid kan uitgebreid worden door in eerste instantie een brede analyse te maken van de woningvoorraad in een gebied. Daarbij is het belangrijk dat beleidsmakers zich niet vastpinnen op de huidige vraag, want de behoefte aan woningen voor kwetsbare doelgroepen verandert onder invloed van heel veel factoren. Het is belangrijk dat de verschillende partijen intensief met elkaar samen werken.

Natuurlijk zijn toegankelijkheid en veiligheid belangrijke thema’s als je een goede woningvoorraad voor kwetsbare doelgroepen wilt creëren. Een diverse stad waar iedereen zijn plek heeft, is vooral een duurzame stad. Kwetsbare mensen redden het vaak echter niet alleen. Zorg en ondersteuning is van groot belang.

Daarbij kunnen andere bewoners een veel grotere rol spelen dan we nu vaak denken. Durf verschillende categorieën van bewoners bij elkaar in een complex te huisvesten en durf burenhulp te stimuleren. Daarvoor is wederzijds begrip en kennis van elkaars situatie van groot belang.

Durf maatwerk te leveren, zodat de uiteenlopende bewoners zich allemaal thuis voelen in hun eigen buurt. Daarvoor is het van belang om kennis en expertise aan trekken, die je wellicht zelf niet in huis hebt. Het vinden van passende woonruimte voor iedereen is erg complex en verreist dus samenwerking van partijen voor wie dat niet vanzelfsprekend is.

We moeten niet vergeten de kwetsbare burger mee te nemen: zij zijn zelf de grote ‘kenniseigenaar’ van de problemen waarmee ze iedere dag geconfronteerd worden.

De kennis en kunde zit als het ware in hen.

Een gedachte over “Wonen leer je in een huis.

  1. Maurice Wasserman 26 oktober 2020 / 11:04

    Helder.
    Uit eigen ervaring met beschermd wonen in de GGZ, weet ik dat mijn leven weer glans kreeg toen ik de beschikking kreeg over een mooi, eigen appartement.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s